Azbest

Prevenirea, reducerea şi controlul poluării mediului cu azbest. Baza legală.

 In UE reglementarea activitatilor  ce implica azbestul este realizata de Directiva 87/217/CEE privind prevenirea si reducerea mediului cauzata de azbest care a amendat Directiva 83/478/CEE.

La nivel  national  reglementarea activitatilor ce implica azbestul este realizata de  HG 124/2003, privind prevenirea, reducerea si controlul poluarii mediului cu azbest. HG 24/2003 a fost modificata de HG 734/2006.

In judetul Ilfov, in anul 2009 s-au identificat locatii unde mai exista produse ce contin azbest care, dupa terminarea ciclului de viata vor deveni deseuri. Locatiile identifcate sunt : com. Darasti-acoperisuri de casa  cu placi din azbociment;com. Ganeasa – acoperisuri de casa cu placi din azbociment ; com Moara Vlasiei – acoperisuri de casa cu placi din azbociment; com. Berceni – acoperisuri de casa  cu placi din azbociment; com Jilava – acoperisuri de casa  cu placi din azbociment; SC Bi-AL Aluminiu SRL din oras Popesti Leordeni\– o hala industriala acoperita cu placi din azbociment ; SC Conserv Buftea SA din oras Buftea – o hala industriala acoperita cu placi de azbociment. APM Ilfov , prin adrese, a informat Consiliile Locale si agentii economici  detinatori de produse cu continut de azbest ca :

- de la 01.01.2007 nu se mai permite comercializarea si utilizarea produselor care contin azbest ;

- produsele cu continut de azbest care au fost instalate sau se aflau in functiune inainte de 01.01.2005 pot fi utilizate pana la terminarea ciclului de viata.

S-au furnizat informatii, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, tuturor solicitantilor de « mod de gospodarire a deseurilor cu continut de azbest rezultate din constructii si demolari ». Este necesar ca  actele de reglementare ce se refera la gestionarea substantelor , preparatelor si deseurilor din constructii si demolari cu continut de azbest sa informeze beneficiarul inscrisului  asupra faptului ca prezenta azbetului conduce la etichetarea ambalajelor cu inscriptia “atentie produs periculos , se manipuleaza numai sub jet de apa.Se depoziteaza in depozite de deseuri conforme, dar numai in celula separata”.

 In prezent exista « in Draft », pregatita, o Hotarare de Guvern referitoare la gestionarea deseurilor din constructii si demolari.